Crucifiados pelo sistema

Novčani tokovi putem banke odnosno bankovnih kartica su zamišljeni kao kul rješenje. Iznjedrili su slim “novčanike” za kartice kao šik modni detalj modernog muškarca, sa jednom štipaljkom za papirnu novčanicu koja će obuđati jer se kartice više koriste. Pravi alat za šmrkat šta god na nos…

Beskontaktno plaćanje, beskonačno plaćanje tzv osjećaj da ništa ne trošiš, itd.

A ustvari je to sve praćenje novčanih tokova. Dođe izvod i ne sjećate se da ste tad nešto platili/kupili.

Zapravo, ne pišem ovo kao teoriju zavjere nego da ispričam šta se meni danas moglo desiti.

Došao sam do rezerve 95-ce u autu, tražim u svom debelom novčaniku Jovana Dučića ili Nikolu Šopa da ga natočim do pola ili do vrha. Ali je novčanik odebljao od kojekakvih računa, a ne od arsenala pjesnika i književnika. Nema problema Mastercard je tu! Ali, malo sutra, sjetim se da sam dobio onomad novu karticu kojoj sigurno ne znam pin. Odem na bankomat da provjerim, kad ono… prc. Ne znam pina! Mogao sam se osramotiti, a kako sam planirao roljnuti 53 litra crnog zlata, osramotio bih se na kvadrat, još bih možda vukao crijevo na lijevo…
Odem da pojedem neki hamburger koji sam kupio preostalim kovanicama. Uzeo za ponijet. Falio je gornji poklopac. Hamburger kabriolet.

Kad sam već pisao o fosilnim gorivima da kažem i svoje mišljenje o električnim automobilima. U Tuzli ne znam da ima i jedna punionica, ako postoji i taj neki sistem punjenja na klasičnu štekdozu sumnjam da bi se našao u pravom trenutku pored utičnice. Izgleda smiješno puniti auto u kafiću recimo dok piješ kafu. Ljudi protestuju zbog gradnji HE na Rami (i/li Neretvi). Borbu sa vjetrenjačama nismo ni borili jer naša jeftina snaga proizvodi iste i lično moja (naša) firma izvozi (odnosno) prevozi u Austriju te iste vjetrenjače za koje treba izdvojiti 1,5 miliona KM (duplo manje €) da bi se ukoliko se pokvari skinula sa nebesa, popravila i vratila na nebesa. TE u Tuzli nije ništa na boljem glasu. Stanovnici Bukinja se guše u smogu i dimu. Živio benzin i Jovan Dučić u džepu.

8 komentara

  1. Nije to teorija zavjere nego činjenica. Sve lijepo upakovano i izreklamirano: nemaš keša uz sebe, ako te opljačkaju, samo prijaviš banci (ima to prednosti što jest jest), ne moraš razmišljati o tolikim pkarama niti ih vucarati stalno sa sobom. Dio svijeta je svakako već postao cashless society.
    ALI. U tom cashless society-u, meni je vidljiviji nego ikada taj robovlasnički status koji smo sami sebi napravili. Trčiš, radiš, provlačiš karticu, trčiš jedeš, provlačiš karticu, trčiš kući, provlačiš karticu, legneš u krevet, okreneš se, nemaš ni za kifle. Ali bitno je da trčiš i da se obrće.

Komentariši